Συμβουλευτική Υποστήριξη:Καθώς ο Νομός δεν διαθέτει Κέντρο Ψυχικής Υγείας το «Όραμα» καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και παρέχει ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική υποστήριξη σε εφήβους και ενήλικες που παρουσιάζουν κάποια συναισθηματική δυσκολία ή προβλήματα συμπεριφοράς.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΕ… «ΟΡΑΜΑ»

(Αρ. Ειδικού Μητρώου Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων 02423ΑΕΠ11096Ο82Ν – 1323)

Εκπαίδευση – Υποστήριξη _ Εποπτεία

Στο Νομό Πέλλας λειτουργούν 4 εθελοντικές ομάδες («Από Καρδιάς», «Το Όραμα των Αμπελιών» και «Νοιάζομαι…») κυρίως από γονείς που είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια του Κέντρου Πρόληψης και ένιωσαν την ανάγκη να προσφέρουν στους συμπολίτες και στην τοπική κοινωνία. Το Κέντρο Πρόληψης αναλαμβάνει την εκπαίδευση των μελών, την υποστήριξη τους στην υλοποίηση των δράσεων και την εποπτεία για την εύρυθμη λειτουργία της εθελοντικής ομάδας.

 

Ομιλίες – Διαλέξεις – Ημερίδες

Ομιλίες: πραγματοποιούνται κυρίως μετά από προσκλήσεις συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών σε ζητήματα συμπεριφοράς, ανατροφής, κ.α.

Διαλέξεις: σε Αριδαία, Έδεσσα και Γιαννιτσά , στη διάρκεια του σχολικού έτους πραγματοποιούνται διαλέξεις – συζητήσεις με θέματα που ενδιαφέρουν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς επίσης και προβολές ταινιών κοινωνικού και ψυχολογικού περιεχομένου με ακόλουθη ανάλυσή τους.

Ημερίδες: το Όραμα διοργανώνει Ημερίδες με θέματα Ψυχικής Υγείας, αλλά και συμμετέχει με εισηγήσεις των στελεχών του σε Ημερίδες που διοργανώνουν άλλοι Φορείς.

 

Εκδηλώσεις – Ενημερωτικά περίπτερα

Διοργανώνει εκδηλώσεις π.χ. Αντικαπνιστικό Τουρνουά Μπάσκετ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου) και άλλες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) με ενημερωτικό υλικό και βιωματικά παιχνίδια, που στόχο έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας.

 

Συνεργασίες: Οι Δ/νσεις Π/θμιας και Δ/βθμιαςΕκπ/σης, το ΚΕΔΔΥ, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, τα Νοσοκομεία Έδεσσας – Γιαννιτσών, τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, η Δ/νση Υγείας – Πρόνοιας της ΠΕ Πέλλας, οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων, αλλά και οι φορείς εκτός Νομού, όπως Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παπανικολάου, όμορα Κέντρα Πρόληψης, ο Συνήγορος του Παιδιού, «το Χαμόγελο του Παιδιού», κτλ. Αποτελούν Φορείς με τους οποίους υπάρχει στενή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη.

Επίσης το Κέντρο Πρόληψης έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις Δικαστικές Αρχές της Έδεσσας και τα τμήματα της Αστυνομικής Δ/νσης Πέλλας σε ότι αφορά στην προστασία των παιδιών από την κακοποίηση.